Vad är hälsa i byggande?

Vår målsättning i Järvedstrand är att koppla ihop insidan med utsidan. Vi tänker rum och funktioner i trädgården. Det blir en blandning mellan skydd för insyn och att bo med naturen på insidan. Designen blir naturlig och stilren. Funktionerna blir funktionella och vi skalar bort alla onödiga funktioner samt fokuserar på de som betyder något. Alla intryck du får när du kommer in i huset är till för att berika ditt liv.

Vi ser hälsoeffekter dels i hur huset är konstruerat, styrka, vridstyvhet, teknik och materialval. Vi ser det i funktion och tålighet mot t.ex. fukt och hur huset kan ta hand om eventuell fukt och torka ur om det mot förmodan skulle komma in fukt i konstruktionen och förhindra mögel. Vi ser det som boende miljö och komfort och dagsljusinsläpp. Vi ser det som hur vi kan jobba mot solinstrålning för att minimera att husen blir för varma sommartid. Vi pratar användarvänlighet och hur enkel byggnaden är att sköta samt tillgänglighet, säkerhet och anpassning och varför inte lättstädat. Kan man organisera sitt lager, förråd och få avläggningsytor och förvara smart?  Når vi funktion? 

När du kommer hem till ditt hus möts du av ett vackert hem med en härlig utsikt. Du hänger in dina utkläder i garderoben och sätter skorna på skohyllan och skyndar dig ut och kastar dig i soffan på altanen som badar i sol. 

 1. Gjuten betongplatta på mark med golvvärme, mycket välisolerad och väl dränerad grund på bra konsoliderad mark i området.

 2. Välisolerade väggar som andas, genomtänkta lager, väldigt kraftig och vridstyv konstruktion. Isover premium isolering och en special 22 mm tjock och stark OSB skiva med not och spont!

 3. Täta hus med skyddat och kraftigt tätskikt, väl utfört i kontrollerad miljö, tejpade skarvar, trestegstätning runt fönster, tätningslister och fogmassor. Andas kontrollerat! Till- & frånluftsventilation med värmeväxlare.

 4. Energieffektiva tak med ett hellimmat (bränt) ytskikt av takpapp som stöds på en kraftig vridstyv skiva.

 5. Byggt inomhus på byggbord med alla hjälpmedel nära till hands borgar för perfekt utförande och få

  felkällor för misstag.

 6. Städad teknik – Golvvärmecentral, vattencentral, elcentral,

 7. Sunda hus – giftfria hus med ett genomgående ekologiskt tänk och materialval med låg emission anpassat

  för astmatiker, allergiker och förskolor.

 8. Solenergi – Bergvärme – Golvvärme – Passivhus fönster – Värmeväxlare – AC! – Allt för att erhålla så god

  driftekonomi och boendemiljö som möjligt – optimerat och naturligtvis framtidssäkrat!

 9. Arkitekturen enkel och stilren! Rummen integreras med omgivningen och ut till trädgården & stora altaner!

 10. Funktionen enkelt och funktionellt! – innebär att vi kapar bort allt onödigt och satsar på funktioner som betyder

  något! Vi vill väldigt gärna bygga intelligenta hus – men utvecklingen samt priset är inte riktigt där ännu! Men nu är det nära! Just nu är tekniken för krånglig – funktionen för liten och faller ur! Vi håller på med provkörning!

 

Friska & sunda hus utan gift och tål fukt eller fuktsäkra. 

Friska hus är:

 • fuktsäkra
 • giftfria
 • lättstädade
 • utformade så att de inte blir för varma på sommaren
 • projekterade av kunniga och ansvarsfulla projektörer.
 • hälsa
 • komfort
 • användarvänlighet
 • säkerhet
 • anpassning
 • tillgänglighet
 • hur enkel byggnaden är att sköta.

 

Fuktsäkra fasader

De friska husen har fasadmaterial som tål fukt och förhindrar mögel. Bra material är brandtåliga och fukttåliga fibercementskivor och även cederfasader med luftspalt är lång livslängd med litet underhåll om man låter de gråna och väldigt vackra marin look om man oljar de vart 3 år.

Giftfria ytskikt

Samtliga hus har bra ytskiktsmaterial i golv och väggar som inte dammar eller släpper ifrån sig gifter i inomhusluften.

Planering underlättar städning

En förutsättning för god innemiljö är att husen är lättstädade. Exempel på bra planering som underlättar städning är vägghängda WC-stolar och överskåp som går ända upp till taket.

Möjlighet till solavskärmning

I moderna hus som är välisolerade och har stora fönster är det viktigt med en keps som hindrar den starka solen att lysa igenom de stora fönsterytorna, kan vara ett takfönster som släpper ut överskottsvärmen, Installera AC eller bäst såkallad frikyla från bergvärmen, att det finns möjlighet att installera markiser eller persienner för att det inte ska bli för varmt på sommaren.

Kunniga och ansvariga projektörer

En viktig förutsättning för att få att hälsomässigt hållbart hus är att ställa höga krav tidigt i processen på innemiljön, det vill säga luftkvalitet, värmekomfort, ljud- och ljusförhållanden.